eHuisartspraktijk.nl

Blaaskatheter via urethra inbrengen en verzorgen - man

Onder blaaskatheterisatie verstaan we het inbrengen van een katheter met als doel urine af te laten vloeien uit de blaas. Het verschil in de anatomie van de man en de vrouw is zodanig, dat de risico’s van blaaskatheterisatie bij de man groter zijn. Het inbrengen van een blaaskatheter bij de man wordt daarom als een Risicovolle Voorbehouden Handeling beschouwd (Wet BIG). Van deze cursus  is ook een versie blaaskatheterisatie bij vrouwen beschikbaar.  
€ 25,75

Kenmerken

120 minuten
2 accreditatiepunt + certificaat
365 dagen

 Inhoud

Voor wie:
Medisch personeel en medewerkers, praktijkverpleegkundige, -ondersteuners die blaaskatheterisatie toepassen of wil gaan toepassen.

Doel:
De cursus Blaaskatheterisatie mannen behandelt de basiskennis rondom de uitvoering van blaaskatheterisatie bij mannen. De cursus bestaat uit een theoriegedeelte en een toetsgedeelte.

Het theoriegedeelte is opgebouwd uit de onderdelen Inleiding, Voorbereiding, Uitvoering en Nazorg. In het theoriegedeelte worden alle noodzakelijke theorieën en stappen behandeld, inclusief de anatomie van de blaas en urethra, de indicaties, contra-indicaties en risico’s. De training Blaaskatheterisatie behandelt alle stappen rond het inbrengen, verzorgen en verwijderen van een eenmalige- en verblijfskatheter. Ook wordt aandacht besteed aan het blaasspoelen. Het toetsgedeelte bestaat uit een  toets, waarmee je je opgedane kennis kan toetsen. Mocht deze nog niet voldoende zijn, dan kan je kiezen voor een herhalingstoets.

Accreditatie: 
De module is geaccrediteerd bij V&VN.